Carnea roșie

Unele cercetări arată că există o legătură între consumul de carne roșie și inflamația din corp, accentuând astfel simptomele artritei.

De exemplu, dietele bogate în carne procesată și roșie prezintă niveluri ridicate de markeri inflamatori precum interleukina-6 (IL-6), proteina C reactivă și homocisteină 1.

Studiul efectuat pe 217 persoane diagnosticate cu artrită reumatoidă menționat mai sus a arătat, de asemenea, că în urma consumului de carne roșie se agravează frecvent simptomele acestei afecțiuni. În plus, un studiu efectuat pe 25.630 de persoane a stabilit că aportul ridicat de carne roșie poate fi un factor de risc pentru artrita inflamatorie 2.

În schimb, dietele pe bază de plante care exclud carnea roșie s-au dovedit că îmbunătățesc simptomele artritei.

Alimente bogate în AGE

Produșii de glicare avansată finală, cunoscuți și sub denumirea de AGE, sunt molecule care apar în urma reacțiilor între zaharuri și proteine ​​sau grăsimi. Ele există în mod natural în alimentele animale negătite și se formează atunci când acestea sunt prăjite.

Când AGE se acumulează în cantități mari în organism, pot apărea stresul oxidativ și inflamația. Stresul oxidativ și formarea acestor molecule influențează progresia bolii la persoanele cu artrită.

Mai mult, s-a demonstrat că persoanele cu artrită inflamatorie au niveluri mai mari de AGE în corpul lor decât cele care nu se confruntă cu această boală. Acumularea AGE în oase și articulații poate juca, de asemenea, un rol important în dezvoltarea și progresia osteoartritei 4.

Înlocuirea acestor alimente cu legume, fructe, leguminoase și pește poate reduce încărcătura totală de AGE din organism.

Glutamatul de sodiu

Acesta este un compus folosit pentru a potența aroma anumitor alimente. Acesta poate stimula inflamația în tot corpul, inclusiv articulațiile, așa că trebuie evitat de persoanele care se confruntă cu dureri articulare.